PANDEMİ Koronavirüs(Covid-19) Salgınında İş Yerlerinde Alınması Gereken Tedbirler

12-Jun-2024 / 1140
Hepimizin hatırlayacağı gibi Koronavirüs(Covid-19), Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) tarafından 11 Mart 2020 tarihinde pandemi olarak ilan edildi. Bu aynı zamanda ülkemizde de ilk vakanın görüldüğü tarihtir. Üzerinden geçen bir yılı aşkın sürede her alanda olmak üzere hem Dünya’da hem de Türkiye’de salgına karşı yoğun bir mücadele verilmektedir. Bu kapsamda işyerlerinde alınması gereken tedbirleri hatırlayalım;
1- Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında yapılması gereken ilk adım ne olmalıdır?
Koronavirüs salgınıyla etkili mücadele için öncelikle salgına yönelik risk değerlendirme ve acil durum planı hazırlanmalı ve uygulamada alınacak tedbirler belirlenmelidir. Alınacak önlemler İşveren/İşveren vekili ve/veya Acil Durum Ekip Lideri koordinasyonunda; çalışan temsilcisi, ilk yardım eğitimi almış çalışan veya tecrübesi olan kişilerden oluşan ekip tarafından yürütülmelidir.

2- İşyerine ziyaretçi kabulünde nelere dikkat etmeliyiz?
İşyeri faaliyet alanı ve kapsamına göre değişmekle beraber, mümkün oldukça, ziyaretçi sayısını azaltacak ve ziyaret süresini kısa tutacak şekilde planlama yapılmalıdır. Ziyaretçilerin ağız ve burunu tam kapatacak şekilde maskeli olarak içeriye girişine izin verilmelidir. Girişlerde mümkünse ateş ölçümü yapılmalı, dezenfektan kullanımı sağlanmalı ve ziyaretçilere yönelik uymaları gereken kurallar hakkında bilgilendirme yazıları ve broşürleri asılmalıdır.

3- Salgınla mücadelede çalışanların rolü nedir?
İşyerlerinde salgınla mücadele çalışanlarla birlikte yapıldığında etkili ve anlamlı sonuçlar doğurur.  Çalışanların konu hakkında bilinçli olması bu mücadelede en etkili yöntemlerden biridir. Öncelikle tüm çalışanlara koronavirüs bulaşma yolları ve korunma yöntemleri (etkin el yıkama, kişisel hijyen, sosyal mesafe, maske kullanımı vd.) konularında eğitim, afiş, broşür, e-posta, SMS vb tüm yollarla bilgilendirme çalışmaları yapılmalıdır.

4- Yemekhanelerde hangi önlemler alınabilir?
Yemekhanelerde öncelikle yemek saatlerinin ve aynı anda yemekhanede bulunan kişi sayısını planlamakla başlamalıyız. Departman ya da gruplar halinde dönüşümlü olarak yemekhanenin kullanımı sağlanmalıdır. Sosyal mesafe kuralına göre oturma düzeni ayarlanmalı, masalarda oturacak kişi sayısına göre sandalye bulundurulmalı ve karşı karşıya oturma engellenmelidir. Ortak kullanımda olacak malzemelerin kapalı ve tek kullanımlık olması sağlanmalıdır. Yemekhane personeline koronavirüs, kişisel hijyen ve yemekhane temizliği konusunda ayrıca bilgilendirme yapılmalıdır.

5- Servis araçlarında hangi konulara dikkat etmeliyiz?
Sosyal mesafe kuralına uygun olarak servis araçlarının kapasiteleri belirlenmeli ve çalışma saatleri düzenlemesi yapılmalıdır. Yolcu alımına başlanmadan önce servislerin kapı kolları, koltuk başları, tutunma alanları dezenfektanlarla temizlenmeli ve servisin tüm kapı ve pencereleri açılarak havalandırılmalıdır. Seyir esnasında doğal havalandırma sürdürülmelidir. Servis giriş ve çıkışlarında yığılma ve kalabalık oluşumu engelleyecek şekilde düzenleme yapılmalıdır. Araçlarda dezenfektan bulundurulmalı ve çalışanların kullanımı sağlanmalıdır.Araçta herkesin maske kullanımı sağlanmalıdır.

6- Maske kullanımında nelere dikkat etmeliyiz?
Maske kullanımında yapılan en yaygın yanlış ağız ve burunu tam kapatacak şekilde kullanılmamasıdır. Dikkat etmemiz gereken önemli husus, maske taktıktan sonra maskenin iç ve dış yüzeyine temas etmemeliyiz. Örneğin maskeyi çıkarıp cebimize koyduktan sonra tekrar kullanmamız ellerimizle virüsü yayabiliriz anlamına gelmektedir. Maske takmadan önce, maskeyi çıkardıktan sonra ve maskenin iç ya da dış yüzeyiyle temas durumunda ellerimizi mutlaka yıkamalıyız.

7- İşyerinde hijyeni sağlamak için neler yapılabilir?
Sık temas edilen yüzeyler (kapı kolları, musluk başları, sifon kolları ve basma butonları, asansör düğmeleri, tırabzanlar, metal yüzeyler vb.), tuvalet, mutfak, yemekhane, soyunma ve dinlenme alanları vardiya giriş/çıkışları öncesi ve sonrası ile yemek/çay molaları öncesi ve sonrasında temizlenmelidir. Tuvalet, banyo ve lavabolarda kişisel hijyen için gerekli miktarlarda temizlik malzemesinin bulunması sağlanmalıdır. Toplu kullanım alanlarının, odaların sıklıkla havalandırılması sağlanmalıdır. Maske ve eldivenler için ayrı atık kutuları temin edilmelidir.
Etiketler:

10 dakika da SGK'dan ne kadar alacağınız olduğunu öğrenin

Ücretsiz Analiz

Yukarı