Coğrafi İşaret Tescili
Coğrafi işaret
Coğrafi işaretlerin temelini bulunduğu yöre oluşturmaktadır. Ünü, kökeni, özelliği bakımından o yöre ile özdeşleşmiş olmalıdır. Örneğin; Antep Baklavası, Çorum leblebisi vb.
Coğrafi işaretlerin tescili ülkemizde de çok büyük öneme sahiptir. Yöre ismi ile anılan bu ürünlerin koruma altına alınmasını sağlayan gerçek ya da tüzel şahıslara devlet nezdinde ürün üzerinde yürütme ve kullanma hakkının temin edilmesine de coğrafi işaret tescili denilmektedir. Yöresel Ürünlerin korunması bu kapsamdadır. Özellikle belediyeler, ticaret odaları ve mesleki birlikler coğrafi işaret tescili ile bölge haklarının korunmasını sağlamaktadırlar.
Menşe Adı
Belirli bir coğrafi sınırı olan yöre, bölge ya da ülkeden kaynaklanan bütün veya temel özelliklerini o coğrafi alandan almış, aynı zaman ürüne yönelik üretilmesi, işlenmesi gibi diğer işlemlerin o coğrafi alanda gerçekleşen ürünleri tanımlayan adlardır.
Mahreç işareti
Menşe adında olduğu gibi sınırı belirlenmiş yöre, bölge ya da ülke ile özdeşleşen ürünün üretilmesi, işlenmesi veya diğer işlemlerden en az birinin gerçekleşmesi durumundaki ürünler adına temin edilir.
Koruma Süreci
Coğrafi işaret başvurularının tescili, Resmi Gazetede yayın tarihi itibarıyla kesinleşir. Coğrafi İşaret Tescil Belgesi kesinleşen başvuru ile ilgili tescil ücretinin 3 ay içinde ödenmesi gerekmektedir.